Aedes steunt de oproep van een grote groep burgemeesters om de kloof te dichten tussen de mensen die vooruitgaan en die achterop raken. Een gebiedsgerichte aanpak brengt direct perspectief voor bewoners. Het nationaal programma leefbaarheid en veiligheid, biedt mogelijkheden om extra investeringen te doen en onorthodoxe maatregelen te nemen.
Wijkaanpak
Aedes vindt het belangrijk dat lokale partijen afspraken maken over de inzet op leefbaarheid en dat het Rijk hiervoor voldoende ruimte geeft. Goed wonen in leefbare wijken vraagt om het combineren van sociale maatregelen en fysieke ingrepen. Daar is een gebiedsgerichte aanpak voor nodig, want dat brengt direct perspectief voor bewoners. Aedes ontwikkelde diverse instrumenten om corporaties daarbij te helpen. Ook zijn er praktijkvoorbeelden die corporaties kunnen inspireren in de wijkaanpak, en bijvoorbeeld bij het betrekken van bewoners.
Woonoverlast
Woningcorporaties maken zich al jaren zorgen over de toename van woonoverlast in wijken met veel corporatiewoningen. Zij werken hard aan het leefbaar houden van wijken waarin hun woningen staan, hoewel hun kerntaak het leveren van woningen is. Wijken zijn te eenzijdig van opbouw geworden. Teveel mensen met een begeleidingsvraag of zorgbehoefte wonen bij elkaar. Dat levert overlast en verloedering op. Oplossing is om concentratie van kwetsbare mensen in een wijk te voorkomen, door gemengde wijken met sociale woningen en koopwoningen te creëren. Daarvoor moet de gemeente de regie nemen en samenwerken met alle betrokken partijen. Over fysieke aanpassingen in de wijk, goede verdeling van mensen en de benodigde zorg maken corporaties graag goede, heldere en wederkerige afspraken. Het kunnen delen van gegevens tussen alle partijen helpt hierbij.
Veerkrachtkaarten
Woningcorporaties werken met data en meetinstrumenten om meer zicht en grip te krijgen op leefbaarheid. In wijken waar de veerkracht onder druk staat wordt woonoverlast zichtbaar, zo blijkt uit landelijk onderzoek. Veerkracht zegt iets over de mate waarin een buurt een toenemende concentratie van kwetsbare bewoners aankan. In een veerkrachtige buurt is de samenredzaamheid van bewoners voldoende om mee te bewegen, en verstoringen, zoals onveiligheid en overlast, op te vangen. De veerkrachtkaarten geven dat inzicht. In het Aedes Datacentrum zijn data uit meerdere bronnen, zoals de Leefbaarometer, gebundeld in enkele kaarten. De landelijke data zijn teruggebracht naar lokaal niveau. De kaarten geven per gemeente en per buurt aan waar kwetsbare bewoners concentreren en waar dit samengaat met een toename van overlast of onveiligheid.