Nieuw webdossier CCV helpt vastgoedcriminaliteit tegen te gaan

Nieuws Nieuws · 25 maart 2022
Expert
Pieter van Hulten
Belangenbehartiger

Om crimineel gebruik van vastgoed tegen te gaan, kunnen woningcorporaties maatregelen treffen. Het CCV heeft een handig webdossier vastgoedcriminaliteit gemaakt. Dit online dossier biedt woningcorporaties informatie over hoe ze met vastgoedcriminaliteit te maken kunnen krijgen, welke rol ze hebben in het tegengaan ervan en welke maatregelen ze kunnen treffen.

Een opslagbox vol illegaal vuurwerk, een grote voorraad wapens in een woning of een opslag van gestolen goederen in een pand. Vastgoed vormt een belangrijke schakel in het bedrijfsproces van criminelen. Het kopen en (door)verkopen van vastgoed gaat daarnaast vaak gepaard met witwaspraktijken. 

Screening nieuwe huurders is belangrijke preventieve maatregel

Een van de belangrijkste maatregelen om crimineel gebruik van vastgoed te voorkomen, is het vooraf screenen van potentiële nieuwe huurders. Hier is veel aandacht voor in het webdossier. Ook vind je in het dossier verschillende tips voor het opstellen van huurcontracten. 

Informatie landelijk ontsloten

Er bestaan al veel voorlichtings- en bewustwordingsinitiatieven rondom crimineel gebruik van vastgoed op lokaal, regionaal en landelijk niveau. In het webdossier zijn die initiatieven verzameld. Ook bevat het dossier achtergrondinformatie, zoals onderzoeksrapporten, webinars en podcasts.

Webdossier is samenwerking tussen 11 organisaties

Dit webdossier is in samenwerking met VBO, Aedes, VastgoedBelang, Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed Nederland (IVBN), de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB), de politie, Motus, de VNG, NVM, Vastgoedpro, Vastgoedmanagement Nederland, de gemeente Amsterdam en het ministerie van Justitie en Veiligheid tot stand gekomen. Het CCV zorgt er samen met deze partijen voor dat het webdossier actueel is en blijft en van toegevoegde waarde is voor iedereen die vastgoedcriminaliteit wil herkennen, voorkomen en aan wil pakken.