‘Samenbrengen, verbinden en behouden om leefbaarheid in wijken te verbeteren’

Expert
Simone Boeren
Adviseur Sectorontwikkeling

Bewoners van Servatius in Maastricht kregen onlangs een gezamenlijke tuin, waar ze samen kunnen ontspannen en genieten. Adviseur sociaal beheer Youssef el Otmani: ‘Door anders te denken, te kijken en te werken, wij noemen dat Samen organiserend werken, kun je als corporatie meer dan je in eerste instantie zou verwachten.’ Het tuinproject laat zien dat deze aanpak snel succes heeft.

Samen organiserend werken

Maastricht is door de woningcorporatie opgedeeld in 4 rayons, ieder met een adviseur sociaal beheer. Het rayonteam bestaat verder uit een complexbeheerder, een technisch beheerder, opzichter, verhuurmedewerker en een medewerker huurincasso. ‘Juist door deze functie overstijgende teams kunnen we problemen gezamenlijk bij de bron aanpakken. Als een wijk niet leefbaar is, zijn bewoners minder bereid hun bijdrage te leveren en is het verhuren van vrijgekomen woningen ook lastig.‘

Deze nieuwe manier van werken heeft Servatius breder ingevoerd. Door medewerkers mee te nemen in ‘anders denken, kijken en doen’ en door meer verantwoordelijkheid - inclusief budget en ruimte - lager in de organisatie te beleggen, komen er veel nieuwe initiatieven vanuit de medewerkers. Zoals het inrichten van een gezamenlijke tuin in de wijk Statenkwartier.

Maak gebruik van ieders expertise

‘Mijn rol als adviseur sociaal beheer is het samenbrengen, verbinden en behouden van mensen en ideeën’, vertelt El Otmani . ‘Draagvlak onder bewoners is nodig. Je moet luisteren naar hun wensen en tegelijkertijd ook het beschikbare budget in de gaten houden. Creatief zijn en kunnen onderhandelen.’  Dat laatste resulteerde in mooie samenwerkingen. Het Centrum voor Natuur- en Milieueducatie in de stad deelde hun kennis over groen en schonk een waterpomp en tevens ook alle beplanting voor de tuin.

Een bevriende buurtbewoonster, die bij een andere woningcorporatie huurt, ontwierp de tuin. Ook heeft ze geholpen bij het zoeken van de juiste samenstelling van planten, zodat de tuin onderhoudsvriendelijk is en blijft. Samen met de buurtbewoners heeft de corporatie een verzoek ingediend bij het Elisabeth Strouven Fonds. Het project ontving vervolgens vanuit dit fonds subsidie voor de aankleding van de tuin. En er is onlangs een samenwerking met een kunstinstelling afgesloten voor kunst op de muur. Servatius zorgde voor de grondwerkzaamheden, het hekwerk en een waterton.

tekst gaat verder onder de afbeelding

gemeenschappelijke tuin Maastricht

Tips

De gezamenlijke tuin is in slechts 6 maanden gerealiseerd en wordt gezien als voorbeeld voor vergelijkbare projecten in de stad. Zoals het ‘upgraden’ van groenstroken tussen flats naar een parkje voor bewoners.  El Otmani heeft nog enkele tips en een stappenplan voor collega-adviseurs sociaal beheer:

  • Omarm met collega’s eenzelfde idee. Doe een stapje terug en kijk waar jij het verschil kunt maken in een projectteam.
  • Leg verantwoordelijkheden en bevoegdheden laag in de organisatie, bijvoorbeeld in een projectteam. Zo voorkom je dat iedereen bij zijn eigen leidinggevende akkoord moet halen.
  • Start met 1 of 2 kleine projecten en bouw dit later uit (in grootte of aantal).
  • Niet alles hoeft uit eigen zak te komen. Kijk of er subsidiemogelijkheden zijn of ga op zoek naar sponsors.
  • Sta dichtbij de bewoner, luister goed en gun ze tijd om mee te gaan in een project. Vaak blijken de criticasters later de meest actieve voorstanders/medestanders!
  • Zet de bewoners in hun kracht en zorg vooral dat zij de lead hebben en stuur waar nodig bij.

Stappenplan

1. in gesprek met de bewoners, medestanders zoeken, overtuigen onderhandelen en ideeën uitwisselen.
2. uitwerken van de ideeën, bewoners blijven betrekken en flexibel zijn in het aanpassen van het ontwerp als dat nodig is. Budget in de gaten houden en bewoners blijven stimuleren om mee te doen.
3. evaluatie. Wat is goed gegaan en wat kan beter. Puntjes op de i zetten en kijken waar nog mogelijkheden zijn om de verbinding tussen de bewoners te waarborgen. Huisregels opstellen en een tuincomité oprichten.