Permanente Educatie voor corporatiebestuurders

Expert
Barbara Mossinkoff
Verenigingssecretaris

Verplichte Permanente Educatie (PE) bestaat al langer voor beroepsgroepen als accountants en advocaten, maar is nieuw voor bestuursfuncties. Het Aedes-congres stemde eind 2012 in met de ontwikkeling van verplichte PE voor corporatiebestuurders. De Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties (VTW) en Aedes ontwikkelden daarop samen een PE-systeem. Op het Aedes-congres van 20 november 2014 stemden de leden van Aedes in grote meerderheid vóór het verplicht stellen van PE. De leden bekrachtigden hiermee het belang van de ontwikkeling van kennis en kunde onder bestuurders.

Permanente Educatie is niet vrijblijvend. Bestuurders moeten van 1 januari 2015 tot 31 december 2017 (2016-2018, 2017-2019, 2018-2020 etc.) in totaal 108 PE-punten behalen, wat neerkomt op 108 ‘studiebelastingsuren’. Bestuurders dienen die punten voor het grootste deel te halen bij geaccrediteerde opleiders die hun aanbod koppelen aan PE-punten, in de volgende aandachtsgebieden: strategie, beleid en communicatie; veranderkunde en innovatie; leiderschap en cultuur; governance en risk; vastgoed en financiën; maatschappelijke verankering

Woningcorporaties zijn verplicht in hun jaarverslag op te nemen hoeveel PE-punten hun bestuurders hebben behaald dat jaar.

Hieronder vindt u de relevante documenten over Permanente Educatie.