Kies voor Wonen: de provincies

Nieuws Nieuws · 27 januari 2023
Expert
Richard Bos
Senior lobbyist

Provincies krijgen weer een grotere rol in het woonbeleid. Alle provincies hebben eind 2022 aangegeven hoeveel van de 900.000 woningen uit de Nationale Prestatieafspraken er in hun provincie komen. Een derde daarvan wordt gebouwd door corporaties. Dit komt tot uiting in de 37 regionale woondeals en provinciale woonprogramma's. 

Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart 2023

Onder de Kies voor Wonen-vlag laat de corporatiesector in aanloop naar de verkiezingen zien welke rol en samenwerking we met provincies (nodig) hebben. Zowel via een social media campagne als via gerichte communicatie door de corporaties zelf.

Hieronder enkele documenten die daarbij kunnen helpen. Leden van Aedes kunnen deze na inloggen downloaden. Vragen? Stuur dan een mail naar [email protected] 

Social media campagne

Maandag 13 februari start Aedes met een social media campagne op Linkedin en Twitter om kiezers, maar vooral stakeholders en politiek kennis te laten maken met volkshuisvesting en de rol van provincies. Voor leden stellen wij de contentkalender beschikbaar, zie hieronder. Lid van de community Communicatie? Ook daar is alle informatie terug te vinden. 

Brochure Partners in wonen, 2023-editie

De brochure Partners in wonen is speciaal gemaakt voor stakeholders en andere geïnteresseerden in volkshuisvesting en het werk van corporaties. De brochure is in 2 varianten beschikbaar: interactief en print. Je kunt ze beide hieronder downloaden.

Provincies en wonen

Voorbeeld position paper voor provincies

Aedes heeft een basistekst opgesteld waarmee corporaties een eigen position paper kunnen maken. Haal de tekst weg die niet van toepassing is, vul de tekst aan met lokale en regionale issues en voeg eigen data toe. Ook is er een (voorbeeld) begeleidende brief beschikbaar. Zie hieronder.

Beide documenten zijn alleen na inloggen voor leden van Aedes zichtbaar.

Handreiking lobby

Vorig jaar hebben we een handreiking lobby opgesteld. Dit document richt zich op gemeenteraden, maar omvat veel algemene informatie over hoe, wanneer en door wie, welke acties richting stakeholders moet worden ondernomen om succesvol te zijn.

Vandaar dat we dit document weer publiceren. Mogelijk dat er handige tips in staan die ook in aanloop naar de Statenverkiezingen bruikbaar zijn. Alleen te openen voor Aedes leden na inloggen.