Hoe stel je als corporatie een ESG-rapportage op?

Expert
Marcel de Ruiter
Belangenbehartiger

De Vernieuwde Stad en Aedes hebben samen met een aantal corporaties een modelrapportage ESG opgesteld waarmee corporaties zelf aan de slag kunnen. ESG staat voor Environment, Social en Governance. Een ESG-rapportage richt zich op de maatschappelijke effecten van een organisatie die je niet terugvindt in de financiële cijfers. De rapportage is niet verplicht voor woningcorporaties. Wel blijkt dat bijvoorbeeld banken, die een rapportageverplichting hebben, behoefte hebben aan extra informatie van corporaties. Ook accountants vragen daar steeds vaker naar.

Waarom een ESG-rapportage?

Ondanks dat corporaties niet verplicht zijn te rapporteren over ESG conform de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), verbetert een uniforme manier van rapporteren de transparantie binnen organisaties en de sector als geheel. Voor woningcorporaties betekent dit dat ze beter kunnen sturen op duurzame en sociale doelen. Voor stakeholders zoals huurders, gemeenten en financiers betekent dit dat zij meer van onze duurzaamheidsthema’s herkennen, omdat we hun input hebben gebruikt en meerdere corporaties over dezelfde doelen rapporteren.

Waar begin ik als corporatie?

Om als corporatie aan de slag te gaan met ESG, kun je het volgende stappenplan volgen:
voor alle documenten geldt dat je moet inloggen als Aedes-lid

  1. Bestudeer het methodologiedocument en de bijlagen waardeketen corporaties, werkinstructie interviews, inleiding op CSRD ESRS en stakeholder, vragenlijst stakeholder en KPI-lijst om een goed begrip te krijgen van de structuur en inhoud.
  2. Betrek je lokale stakeholders bij de Dubbele Materialiteitsanalyse (DMA). Deze analyse helpt bij het bepalen welke thema’s materieel zijn voor jouw corporatie. Dit vormt de basis voor verdere rapportage. Toets het raamwerk bij je lokale stakeholders. Herkennen zij zich in de materiële thema’s of prefereren ze een ander accent? Gebruik hiervoor de bijlagen 2, 3 en 4.
  3. Onderzoek welk beleid al aansluit bij de materiële thema’s en voor welke KPI’s je al data beschikbaar hebt.
  4. Formuleer en implementeer (ontbrekend) beleid: Stel doelstellingen op voor de belangrijke (materiële) thema’s, formuleer beleid dat actief wordt nageleefd, zorg voor voldoende capaciteit in de organisatie en richt het datamanagement in op de benodigde KPI’s.
  5. Begin met rapporteren. Gebruik de voorbeeld Key Performance Indicators (KPI’s) om transparant te rapporteren over je prestaties en groei; verwerk deze in je eigen format en pas deze aan op je eigen beleid.

Het ESG-raamwerk biedt een solide basis om je eigen ESG-rapportage te maken. Maar het is een groeimodel. Verdieping op KPI’s, ontsluiten van data, leren van elkaars ervaringen; dit zijn allemaal aspecten die van belang zijn in het vervolg op het raamwerk. Op dit moment bekijken De Vernieuwde Stad en Aedes hoe de vervolgstappen eruit gaan zien.

Begin 2025 gaan we een webinar organiseren over de toepassing van ESG en de rapportage. Wanneer een datum bekend is, communiceren we dat via onze kanalen.

De modelrapportage kwam tot stand onder begeleiding van CBRE en Dutch Green Building Council (DGBC).

Lees meer over