Aedes-Magazine 1/2024: Samen versneld verduurzamen

Nieuws 21 maart 2024
Experts
Margriet Pflug
Contentspecialist
Natasja Verheij
Contentspecialist

Verduurzamen van woningen kan niet snel genoeg gaan. Versnellen lukt alleen als alle betrokken partijen samen de schouders eronder zetten. Kan AI daarin een rol spelen? Hoe betrek je bewoners in een ingrijpend verduurzamingsproject? En wat gebeurt er als we in een verduurzamingsproject de natuur voorrang geven? Laat je inspireren door de verhalen in het maartnummer van Aedes-Magazine.

Lees dit en meer in de online versie van Aedes-Magazine.

Geen editie missen?
Een abonnement is gratis!

Co-makerschap is de sleutel

Het verduurzamen van woningen met een slecht energielabel is geen eenvoudige opgave. Toch kunnen corporaties en leveranciers in co-makerschap wel degelijk mooie resultaten boeken én versnellen.

Verduurzamen met AI: ‘Begin bij de oplossing’

Kan de verduurzaming sneller, goedkoper en gezonder? Volgens Sten de Wit (TNO) kan dat met bestaande kennis en data. En kunstmatige intelligentie speelt daarbij een grote rol.

Bij alle huurders thuis op visite

In de Haagse buurt Catharinaland renoveert en verduurzaamt woningcorporatie Staedion 144 woningen. Daarvoor moet iedereen 5 weken zijn woning uit. Hoe regisseer je zo’n stoelendans?

‘Sneller isoleren als je weet wat er leeft’

Als je woningen gaat isoleren ben je verplicht om flora en fauna te beschermen. Het soortenmanagementplan biedt uitkomst voor gemeenten en corporaties. Is dat voldoende om tempo te maken in isoleren en verduurzamen?

Wat gebeurt er als we de natuur voorrang geven?

Waterweg Wonen ging op ontdekkingstocht in de wereld van natuurinclusief bouwen voor 694 te renoveren woningen in Vlaardingen. Het leverde verrassende inzichten op voor een haalbaar plan.