Volkshuisvesting is topsport!

Nieuws Nieuws · 19 april 2024
Experts
Kathalijne van den Brekel
Adviseur Mens & Organisatie
Bob Witjes
Belangenbehartiger

Zo’n 1.000 corporatieprofessionals kwamen richting Omnisport Apeldoorn om te netwerken, inspiratie op te doen en kennis te delen tijdens de Aedes-corporatiedag.

Met een kop koffie en een haverkoek in de hand zoeken deelnemers een plek op de tribune. Via videobeelden nemen medewerkers van de Apeldoornse corporaties ons mee de wijk in. Op de fiets, want we zitten tenslotte in Omnisport. 

Aedes collega’s Bob en Kathalijne komen, geheel in stijl gekleed, het podium op en heten iedereen van harte welkom. Er zitten natuurlijk veel collega’s uit Apeldoorn in de zaal, maar mensen komen uit heel Nederland: van Friesland tot Limburg. Eerst een wave als opwarmer, dan maken we kennis met onze buren en nemen selfies om die op de social wall te plaatsen. 

Voorzitter Martin van Rijn is blij dat er zo veel mensen aanwezig zijn, want het is een bijzondere tijd. We zijn trots op wat we voor elkaar hebben gekregen, maar weten ook dat we nog grote uitdagingen hebben. Het nieuwe kabinet moet woningcorporaties dan ook de ruimte geven om hun werk te doen, vindt Van Rijn. ‘Meer dan ooit gaat het om mensen die op ons rekenen. Volkshuisvesting is met recht topsport. Én teamsport, want we moeten samenwerken. Wij hebben de afgelopen jaren laten zien dat het kunnen, we zijn de voorrondes goed doorgekomen. Nu zijn we klaar voor de finale!’

corporatiedag apeldoorn bestuurders apeldoorn

Apeldoornse corporatiebestuurders met de hosts van de dag: Bob en Kathelijne.

Die teamsport waaraan Van Rijn refereert, is zeker van toepassing op de Apeldoornse corporaties. De 5 bestuurders komen per tandem het podium op om die samenwerking toe te lichten. ‘Dat doen we in Apeldoorn op veel verschillende niveaus: tussen de corporaties onderling, met de gemeente, de politie, zorginstanties en natuurlijk met de bewoners.’ 

We sluiten de plenaire sessie af met een keynote van Esther Vergeer, paralympisch tennisster en chef de mission van de Nederlandse ploeg. Zij vertelt hoe ze, ondanks drempels, de top kon bereiken. Esther zet zich nu in om drempels in de sport weg te nemen, zodat íedereen kan sporten en kan meedoen. Esther sluit haar verhaal af met de oproep aan corporaties om dat ook in de maatschappij te doen. Zodat iedereen, dus ook de mensen die met 1-0 achter staan, mee kan doen.

corporatiedag 2024 Vergeer

Esther Vergeer, oud-paralympisch tennisster en chef de mission van de Nederlandse ploeg.

Vanuit de plenaire sessie gaan de deelnemers naar de workshops, sessies en netwerkbijeenkomsten. ‘Ik kom hier voor de inhoudelijke sessies en om te netwerken’, vertelt een medewerker van Stedelink. ‘Dit is de eerste keer dat ik een corporatiedag bijwoon.’ Behalve puur inhoudelijke sessies zijn er workshops die breder gaan dan een specifiek werkgebied, bijvoorbeeld brainstormen of omgaan met laaggeletterdheid. Daarnaast kunnen deelnemers kiezen voor workshops die de andere hersenhelft stimuleren: zakelijk tekenen, silent disco of een podcast luisteren.

We zijn niet alleen maar binnen. Vlak voor de ingang kunnen deelnemers een flexwoning bewonderen, circulair en van biobased materiaal. En na de lunch vertrekken groepen op de fiets voor verschillende excursies in de Apeldoornse wijken

We sluiten de dag af met een gezellige borrel, waar deelnemers elkaar nog kunnen ontmoeten. 

Bekijk ook de aftermovie.

Kijk ook eens bij