Aedes-Magazine 4/2023: Iedereen een thuis

Nieuws Nieuws · 7 december 2023
Experts
Margriet Pflug
Contentspecialist
Natasja Verheij
Contentspecialist

Aandachtsgroepen heten ze in beleidsjargon. Mensen die vanwege de begeleiding of zorg die ze nodig hebben, behoefte hebben aan een specifieke woonoplossing. Het vraagt veel van het samenwerkingsvermogen van woningcorporaties, gemeenten en zorgpartijen. Een uitdaging. Maar het kan wel, leert de praktijk. Laat je inspireren door de verhalen in het decembernummer van Aedes-Magazine.

Lees dit en meer in de online versie van Aedes-Magazine.

Geen editie missen?
Een abonnement is gratis!

Op de bres voor aandachtsgroepen

Hoe vinden gemeenten, woningcorporaties en zorgorganisaties elkaar om aandachtsgroepen een thuis te bieden in de wijk? En welke rol kan de woonzorgvisie daarin spelen? ‘Als je dilemma’s in de praktische uitvoering met elkaar deelt, kun je samen optrekken.’ 

‘In brede samenwerking zit veel kracht’

Een woonzorgvisie opstellen? Gemeenten doen er goed aan woningcorporaties en zorgpartijen daarbij te betrekken, vindt Ineke Baas van branchevereniging Valente. 

Zorgzaam wonen in de Tuunen op Texel

Zingeving en meedraaien in de maatschappij spelen een grote rol in de opzet van de Texelse wijk De Tuunen. Of je nou zorg en/of begeleiding nodig hebt of niet, iedereen woont hier met elkaar, vertelt Christine Groen van corporatie Woontij. 

Niemand meer dakloos

In het Nationaal Actieplan Dakloosheid ligt de nadruk op het voorkomen van dakloosheid, in plaats van het achteraf oplossen. Hoogleraar maatschappelijke zorg Judith Wolf ziet daarin een sleutelrol voor woningcorporaties.

‘Hier heb ik zo naar uitgekeken’

Een goede start voor statushouders is de gezamenlijk verantwoordelijkheid van gemeenten, woningcorporaties en welzijnsorganisaties. Hoe werkt dat in de praktijk? Het verhaal van de Syrische Reemy (41) die vanuit de noodopvang met haar kinderen een woning kreeg van Woonpartners in Helmond.