Aan de slag met Beeldkwaliteit

Expert
Gaby van der Peijl
Adviseur opdrachtgeverschap & inkoop

Sturen op schoon, heel en veilig met het vernieuwde instrument beeldkwaliteit. Corporaties kunnen hiermee de kwaliteit van hun bezit meten, monitoren, beheren en verbeteren. Vanaf 25 mei 2020 is de uitgebreide en vernieuwde beeldkwaliteitscatalogus voor corporaties beschikbaar. Gratis voor Aedes-leden.

Beelden zeggen meer dan woorden, dat is de basis voor methode van beeldkwaliteit. Het helpt om alle betrokkenen op dezelfde manier naar de kwaliteit van een woning(complex) te laten kijken. Niet alleen uw beheerders en aannemers, maar ook bewoners. Want de beleving van bewoners is ook belangrijk. Op basis van een eenduidig beeld kun je u makkelijker sturen op kwaliteit en daarmee de bewonerstevredenheid vergroten.

Waarbij helpt beeldkwaliteit?

  • Het maken van een duidelijk plan, waaraan verschillende afdelingen samenwerken. Zodat iedereen dezelfde doelen nastreeft.
  • Verbetering van de kwaliteit van woning en woonomgeving om huurderstevredenheid vergroten.
  • Verbetering van de leefbaarheid met een gebiedsstrategie, waarbij bewoners betrokken zijn.
  • Vermindering van klachten met beleid voor de aanpak van vocht en schimmel.
  • Verbetering van (interne) samenwerking door digitalisering.

Beeldmeetlatten

In de eerste versie van deze catalogus (januari 2019) waren 63 beeldmeetlaten voor gezamenlijke ruimtes opgenomen. Hieraan zijn in de nieuwe catalogus 66 beeldmeetlatten voor binnenruimtes toegevoegd. Ter ondersteuning van het proces zijn ook inkoopdocumenten voor groenonderhoud en schoonmaakdiensten ontwikkeld. Het volledige inkooppakket bestaat uit een strategiedocument, inkoopplan, offerteaanvraag, conceptovereenkomst en beoordelingsmatrix.

De beeldmeetlat van een wastafel

Community Beeldkwaliteit

Op de community beeldkwaliteit kun je de inkoopdocumenten voor groenonderhoud en schoonmaakdiensten vinden. Communities.nl is dé plek van Aedes waar leden in gesprek gaan, vragen stellen, ervaringen uitwisselen en samenwerken. De community Beeldkwaliteit is exclusief voor Aedes-leden.

Meedoen of meepraten?

Downloaden van de beeldkwaliteitscatalogus

Aedes-leden kunnen de beeldkwaliteitscatalogus inclusief een beschrijving van de methodiek gratis downloaden.

  • Log eerst in op MijnAedes (rechtsboven) voordat je de catalogus gaat downloaden. Heb je nog geen account, maak deze dan eerst aan. Daarna kun je starten met het downloaden van de beeldkwaliteitscatalogus. Je komt in het ‘aanmeldscherm'*.
  • Klik op ‘ja, ik wil mijzelf aanmelden’.
  • Controleer jouw persoonlijke gegevens en vul deze waar nodig aan (controleer mailadres, want je ontvangt het document op dit adres).
  • Klik vervolgens op opslaan, volgende en bevestigen.
  • Na het bevestigen van de gegevens ontvang je een mail met daarin een (persoonlijke) link waarmee je de beeldkwaliteitscatalogus kunt downloaden.

Disclaimer

Ben je geen Aedes-lid en maak je gebruik van de download, dan ontvang je een factuur van iFocus. De kosten van de tool zijn € 200 (exclusief btw). Niet-leden kunnen de catalogus als schriftelijke publicatie of als online kennismodule bestellen via CROW (€ 75). Dit is zonder de beschrijving van de methodiek. Niet-leden kunnen voor vragen contact opnemen met CROW: CROW Helpdesk, [email protected], 0318 - 695 315.

Het is niet toegestaan de tool verder te verspreiden of te gebruiken buiten jouw eigen corporatie. Door het downloaden van de tool ga je automatisch akkoord met de voorwaarden.

*  Let op: wij gebruiken dit systeem voor het aanmelden van Aedes-evenementen. Daarom kun je benamingen in het systeem tegenkomen die voor de tool niet van toepassing zijn. Je kunt deze negeren. Als je lid bent van Aedes ontvang je geen factuur.