Sociale huurders besteden minder inkomen aan huur
Uit het onderzoek blijkt dat de netto huurquote voor huurders in corporatiewoningen is gedaald. Van 23,4% (in 2021) naar 20,2% in dit onderzoek, een daling van 17%. Met andere woorden: het gemiddelde inkomen van huurders is sterker gestegen dan de huurprijzen, waardoor zij een iets kleiner deel van hun inkomen kwijt zijn aan woonlasten. Ook het aantal scheefhuurders — mensen die te veel betalen in verhouding tot hun inkomen — is afgenomen. Dit is deels te danken aan huurverlagingen en huurbevriezing.
Vocht- en schimmelproblemen nemen toe
Vocht en schimmel vormen een groeiend probleem: ruim één op de vijf huishoudens ervaart hier last van, tegenover 15% in 2021. De onderzoekers vermoeden dat de stijgende energieprijzen een rol spelen, waardoor mensen mogelijk minder ventileren of verwarmen. Ook dragen betere isolatie, het natte weerjaar 2023 en de grotere aandacht voor dit onderwerp bij aan de stijging.
In de Nationale Prestatieafspraken heeft vocht en schimmel een hoge prioriteit gekregen. Corporaties steken de komende jaren extra geld in woningverbetering waaronder vocht en schimmel. Daarbij willen ze zorgen voor een veilige woning en samen met huurders kijken hoe vocht en schimmel het beste aangepakt kan worden.
Dit zijn maar een paar van de hoofdpunten uit de WoON-onderzoek. Het WoON is een uitgebreid, langlopend landelijk onderzoek dat elke 3 jaar door het CBS en het ministerie van BZK/VRO wordt uitgevoerd. Het onderzoek geeft al decennia inzicht in de woonsituatie van huishoudens, tevredenheid, verhuiswensen en woonlasten.