Verklaring Omtrent Gedrag voortaan ook digitaal aan te vragen

Expert
Jos de Fuijk
Coördinator NVBW en verenigingssecretaris

Woningcorporaties kunnen de benodigde Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) voor beoogde nieuwe bestuurders en commissarissen voortaan ook digitaal aanvragen. Daarmee hoeft de solliciterende bestuurder of commissaris niet meer naar het gemeentehuis voor het aanvragen van een VOG. Bovendien is het goedkoper: het scheelt 7 euro per aanvraag.

Het overhandigen van een VOG is een verplicht onderdeel van de fit- en propertest voor nieuwe bestuurders en commissarissen van woningcorporaties.

eHerkenningsmiddel

Wanneer de corporatie de VOG digitaal aanvraagt, doet zij dat samen met screeningsautoriteit Justis volledig online. De corporatie moet daarvoor wel in het bezit zijn van een zogeheten eHerkenningsmiddel, een soort DigiD voor bedrijven. Corporaties kunnen zo’n eHerkenningsmiddel ook digitaal aanvragen en kost, afhankelijk van de leverancier 0 tot 20 euro.

Wanneer de corporatie in bezit is van een eHerkenningsmiddel, vraagt deze de VOG aan met de volgende stappen:

• De corporatie logt in bij Justis, met het eHerkenningsmiddel.
• De corporatie bereidt de aanvraag online voor.
• De boogde bestuurder of commissaris ontvangt een e-mail. Via een link in deze e-mail logt hij of zij in via DigiD, checkt de gegevens en bevestigt ze.
• De beoogd bestuurder of commissaris betaalt direct, via iDEAL.
• Justis neemt de aanvraag in behandeling en bericht schriftelijk over de uitkomst.

Beoogde bestuurders en commissarissen kunnen ook nog steeds zelf de VOG aanvragen, via de gemeente. In sommige gemeenten is dit ook online mogelijk. Kijk voor de verschillende procedures op de site van Justis.