Overslaan en naar de inhoud gaan Skip naar footer Skip naar zoeken Skip naar menu

Focus op veerkracht voor leefbare buurten en wijken - 3

Expert
Simone Boeren
Adviseur Sectorontwikkeling

Veel corporaties werken met de veerkrachtkaarten die Aedes enkele jaren geleden lanceerde. Grootste verandering in de laatste update (juli 2024) is dat de onderliggende databronnen geactualiseerd zijn. Ook is er een nieuwe kaart toegevoegd: de focuskaart. Deze kaart combineert data over overlast en onveiligheid, en het aandeel kwetsbare bewoners, waardoor je in een oogopslag ziet in welke buurt extra of andere aandacht nodig is. We hebben 3 corporaties, Woongroen, WBO Wonen en de Alliantie, telkens 3 vragen gesteld over hun ervaringen met de nieuwe focuskaart. Deze keer vraag 3: Wat heb je (al) bereikt met de veerkracht-/focuskaart(en)?

Gerda Hullegien – manager Wonen (Woongroen, Zeist):
Het is te vroeg om de ‘opbrengst’ van de focuskaarten al te kunnen benoemen. Met de veerkrachtkaarten hebben we eerder al onderbouwd waarom we in een buurt in Zeist een aanpak ‘sociaal renoveren’ doen in samenwerking met de gemeente. En we monitoren onze inspanningen in een andere wijk in Zeist waar we al een aantal jaar samenwerken volgens een integrale wijkaanpak.

Marieke Douma – procesregisseur Gebiedsontwikkeling (WBO wonen, Oldenzaal):
Naast alles wat wij inhoudelijk hebben opgehaald kwam er tijdens de diverse gesprekken een natuurlijke samenwerking op gang en was er zeker animo om in samenwerking vervolg te gaan geven om tot meer ontmoeting, verbinding en op onderdelen tot een aanpak te komen. De urgentie om in Oldenzaal heel snel tot actie te komen is wat minder groot. 

De verschillende snelheden van besluitvorming bij de betrokken organisaties maakt dat de vervolgstap wat langzamer gaat. Voor onze corporatie betekent dat ook dat er ruimte is om goed te laten landen wat er allemaal is opgehaald. En met collega’s te bekijken hoe we tot een aanpak en programma kunnen komen in de rodere gebieden op de focuskaart.

Bob Zwier – gebiedsmanager bij de Alliantie
De eerste veerkrachtkaarten waren voor ons een extra impuls om vanuit data naar onze werkgebieden te kijken. Toen hebben wij een sessie gehouden waarin we met de diverse teams naar de gehele gemeente keken voor het verdelen van inzet over de diverse teams en de verschillen in inzet op leefbaarheid. Daarna is dit alleen maar gegroeid naar onze andere regio’s. 

Kijk ook eens bij