Aedesvisie

Voldoende huurwoningen

Onze focus blijft erop gericht om de disbalans te verkleinen en uiteindelijk weg te werken. Dit vraagt van ons meer en gevarieerdere nieuwbouw en beter benutten van onze bestaande woningen.

Crisisaanpak blijft nodig 
De afgelopen periode van vertrouwen op marktwerking heeft onvoldoende oplossingen geboden voor de krapte op de woningmarkt. Gelukkig spreken we nu weer over volkshuisvesting in plaats van woningmarkt.  De overheid heeft de regie genomen en er is weer (financiële) ruimte voor onze rol als corporaties. Desondanks is de opgave niet eenvoudiger omdat er strengere eisen aan nieuwbouw worden gesteld. 

Zolang de woningcrisis voortduurt, blijft een crisisaanpak nodig. We blijven een voortvarende aanpak benadrukken bij politici en overheden om belemmeringen weg te nemen en bouwende partijen te ondersteunen. Het tekort aan woningen oplossen is en blijft een gezamenlijke verantwoordelijkheid.

Wij willen medebepalend zijn in ruimtelijke ordening 
Wij beheren als corporaties samen bijna een derde van de woningvoorraad in Nederland. Wel met grote gemeentelijke en regionale verschillen. Daarmee hebben we een grote rol en verantwoordelijkheid in hoe wij als burgers willen samenwonen in ons dichtbevolkte land. Het maakt ook dat wij als corporaties medebepalend willen zijn in vraagstukken van ruimtelijke ordening en stedelijke planning. Zeker waar het gaat om wonen in samenhang met de ontwikkeling van voorzieningen zoals openbaar vervoer, zorg- en welzijn, recreatie en winkels. Maar ook klimaateffecten hebben impact op onze mogelijkheden. Denk aan het stikstofdossier, voldoende beschikbaarheid van grond- en drinkwater en de energietransitie, inclusief de beschikbaarheid van elektriciteit en warmte.

Nieuwbouw blijft noodzakelijk 
Gewone woningen blijven ons uitgangspunt in ons werk om te helpen het woningtekort terug te dringen. Aanvullend zullen we ook gebruikmaken van verplaatsbare, tijdelijke woningen. Voor de korte termijn is dat een reële oplossing bijvoorbeeld voor mensen die urgent een woning nodig hebben. En zo worden locaties benut die anders jarenlang geen woonfunctie zouden hebben.

We geloven in de ontwikkeling van gemengde wijken met verschillende woningtypes. In nieuwbouwontwerpen zal dat ons uitgangspunt zijn. Wijken met minder veerkracht verbeteren we door er woningen aan toe te voegen in een duurder segment. En omgekeerd is in veerkrachtigere wijken met woningen in een duurder segment ruimte te vinden voor sociale huur, middenhuur en sociale koop.

Ons nieuwbouwaanbod beweegt lokaal en regionaal mee met de maatschappelijke ontwikkelingen en behoeften. In algemene zin vraagt de toename van één- en tweepersoonshuishoudens om kleinere woningen. De groeiende groep senioren vraagt om flexibele combinaties van woon- en zorgvoorzieningen. Ook blijft de behoefte aan innovatieve en collectieve woonvormen groeien. Een antwoord op deze ontwikkelingen kunnen we niet alleen bereiken met nieuwbouw. We zullen bijvoorbeeld ook utilitaire gebouwen moeten transformeren in woningen. 

Wij willen de bestaande voorraad beter benutten 
Het woningtekort roept ook de vraag op hoe we efficiënter gebruik kunnen maken van de bestaande woningvoorraad. We regelen dat meer mensen onderdak vinden in dezelfde woning via woning- of huurdelen en splitsen van woningen. We zetten ons in de hiervoor belemmerende regels op te ruimen. Verder realiseren we meer aanbod voor woningzoekenden door fysiek toevoegingen aan bestaande woningen te doen, zoals met optoppen. Ook doorstroming bevorderen kan een bijdrage leveren. We gaan vaker oplossingen bieden om mensen te verleiden tot verhuizen naar een huis dat beter past bij hun levensfase.

Er zijn meer opties nodig tussen thuis en tehuis 
Het aantal senioren en hoogbejaarden neemt de komende jaren nog flink toe. Dat vraagt van ons zowel aanpassingen in de directe woonomgeving als aanpassingen in onze huurwoningen zelf. Denk aan levensloopbestendig maken en realiseren van nultredenwoningen. We zullen ook moeten werken aan een groter aanbod van andere woonvormen, zoals geclusterde en zorggeschikte woningen. Want we willen meer opties realiseren voor mensen tussen thuis en tehuis in. Dit vraagt visie op de ruimtelijke planning en op de samenwerking met gemeenten, zorg- en welzijnsinstellingen.

Het met voorrang regelen van woonruimte voor specifieke groepen mensen vraagt veel van ons en van andere organisaties. Denk aan dak- en thuisloze mensen, mensen afkomstig uit een intramurale (zorg)instelling of detentie en mensen met een sociale of medische urgentie.

Daarnaast vraagt het onze aandacht om tijdelijk of structureel woonruimte te regelen voor verschillende groepen migranten. Het is zaak daarbij steeds oog te blijven houden voor de mogelijke effecten op de leefbaarheid en op het veiligheidsgevoel van de buurtbewoners. Het is kortom onze intentie dat naar elkaar omkijken weer gemeengoed wordt. Van ons vraagt dat, samen met anderen, daarvoor mogelijkheden bieden aan alle bewoners in buurten en wijken waar wij woningen verhuren. Faciliteren van bewonersinitiatieven hoort daar bij.

Kijk ook eens bij