Werkgevers leggen nieuw loonbod van 7% op tafel

Nieuws 23 augustus 2023
Experts
Charlot Jongerius
Adviseur Werkgeverszaken
Erwin Steinmeier
Adviseur Werkgeverszaken

Tijdens de tweede onderhandelingsronde voor een nieuwe CAO Woondiensten op 22 augustus reageerden CAO-partijen inhoudelijk op elkaars voorstellen. Daarna spraken zij uitgebreid over de loonsverhoging. Hoewel de sfeer aan tafel goed was, zijn de werkgevers teleurgesteld over het verloop van de onderhandelingsronde. Een concrete beweging van de vakbonden bleef namelijk uit.

Verwachting

In de eerste onderhandelingsronde stelden de werkgevers voor om de lonen per 1 januari 2024 te verhogen met 5%. In de ogen van werkgevers was dit een passend openingsbod.

De verwachting van werkgevers was dat de vakbonden in de tweede ronde een beweging zouden maken, door hun aantal voorstellen te verkleinen of hun looneis te matigen. Helaas maakten de bonden deze beweging niet. Zij houden vast aan al hun voorstellen en hun - in de ogen van werkgevers - onrealistische looneis van ruim 14%.

Nieuw loonbod

Vanzelfsprekend vinden werkgevers een goede loonsverhoging voor medewerkers belangrijk. Om die reden legde de werkgeversdelegatie een nieuw loonbod op tafel. Ondanks het feit dat de vakbonden geen beweging maakten.

Werkgevers hebben voorgesteld om de lonen van corporatiemedewerkers per 1 januari te verhogen met 7%. De beloningsachterstand die in 2023 is ontstaan, ten opzichte van de referentiemarkt waarmee we ons vergelijken qua beloning, lopen we hiermee ruimschoots in. En voor 2024 is dan ook sprake van een reële loonstijging.

Kijk ook eens bij

Volgend overleg

Tijdens de volgende onderhandelingsronde voor een nieuwe CAO op woensdag 6 september rekenen we erop dat er van de kant van de bonden wel een beweging onze kant op komt. Werkgevers hebben vertrouwen dat we in komende ronden met de vakbonden tijdig een goede CAO overeen kunnen komen.

Op de hoogte blijven

Via Aedes.nl/arbeidsvoorwaarden houden we je op de hoogte van het verloop van de onderhandelingen. 

Lees meer over