‘Tot zo’n 4 jaar geleden hadden we hier nog te maken met krimp’, vertelt Erwin Harder, strategisch ontwikkelmanager bij Domesta. ‘Toen hebben we best wat gesloopt, om leegstand te voorkomen. Maar inmiddels heeft de realiteit ons ingehaald en hebben we juist weer nieuwe woningen nodig. We zien flexwoningen als een mooie toevoeging op de bouw van permanente woningen.’
Hoe krijg je draagvlak voor flexwoningen?
De woningen zijn in principe bedoeld voor iedereen die in aanmerking komt voor een sociale huurwoning. ‘We kiezen er bewust voor de woningen toe te wijzen aan een brede doelgroep en niet exclusief aan een bepaalde aandachtsgroep’, vertelt Aniek Huisman, interim projectleider flexwonen bij de gemeente Coevorden. ‘Onze inwoners zien dat we woningen toewijzen aan iedereen, bijvoorbeeld aan hun kinderen, die graag zelfstandig willen wonen. Of aan een kennis die gaat scheiden en snel een andere woning nodig heeft. Zo creëer je draagvlak voor een dergelijk project.’ Dankzij deze insteek kregen we geen bezwaren van omwonenden.
‘Wat ook helpt, is dat we van begin af aan inwoners van Coevorden hebben meegenomen in onze plannen’, vertelt Huisman. ‘Het gebeurt wel eens dat een gemeente of corporatie plannen presenteert, zonder dat omwonenden nog serieus inspraak hebben’, vult Harder aan. ‘Wij kozen ervoor alleen een eerste idee te presenteren en de inwoners te vragen om input.’ De gemeente Coevorden vindt het belangrijk eerlijk en transparant te zijn, vanuit het perspectief van de inwoners. Alle informatie over de flexwoningen is te vinden op de website. ‘Ook de informatie die mensen misschien wat minder leuk vinden. Door helder te zijn, willen we eventuele onrust wegnemen.’ Overigens spreken Domesta en de gemeente liever niet van flexwoningen. ‘Daar kleeft een stigma aan.’ Huisman noemt dit modulaire woningen die in de toekomst verplaatsbaar zijn.
30 flexwoningen in anderhalf jaar tijd
In november verwacht Domesta 30 flexwoningen op te leveren. Van plan tot wonen kostte dit project anderhalf jaar. Het besluitvormingsproces nam slechts een half jaar in beslag. Huisman: ‘Domesta, de gemeente en de ketenpartners werken samen in 1 projectteam, alsof we collega’s zijn. De gouden regel is een duidelijke planning maken en je daar aan houden. Dan kun je stappen maken.’ Domesta heeft uiteindelijk niet gewerkt met de Raamovereenkomst van Aedes. ‘We hebben in onze pitch wel bedrijven uitgenodigd die Aedes heeft geselecteerd en er daar een uit gekozen. Maar de uitvraag hebben we aangepast naar onze eigen wensen, voor nog meer snelheid. Zo konden we starten vanuit de vraag van Domesta en de gemeente en konden we kijken wat past binnen de betreffende wijk.’
Het project loopt volgens Huisman en Harder soepel. Huisman heeft nog wel een tip voor andere corporaties die flexwoningen willen bouwen: ‘Vraag op tijd nutsvoorzieningen aan.’ Harder vertelt dat Domesta, op het moment dat de eerste ideeën er lagen, meteen een aanvraag voor de nutsvoorzieningen heeft ingediend. ‘Uiteindelijk komen die aansluitingen nog maar net op tijd. Je hebt er weinig invloed op, dat is wel een kwetsbaarheid. Die heb je overigens ook bij permanente bouw.’
Verplaatsbare woningen op tijdelijke locatie
Huurders die een flexwoning van Domesta betrekken, behouden hun inschrijftijd. Dat is prettig voor de mensen die op den duur willen doorstromen. Daardoor zijn mensen die nu bijvoorbeeld in een te grote woning wonen, daardoor sneller bereid naar een kleinere, maar comfortabele en enegieneutrale flexwoning te verhuizen.
De woningen zullen 15 jaar blijven staan. Huisman: ‘In het elfde jaar kijken we met elkaar wat de toekomst van deze woningen kan zijn. Domesta kan de woningen op een andere locatie plaatsen. ‘Maar als we tegen die tijd weer te maken hebben met krimp, kunnen we de woningen ook aan een andere corporatie overdragen’, vertelt Harder.
Meer weten over flexwoningen?
Wil je met flexwoningen aan de slag en wil je weten hoe Aedes jouw corporatie kan ondersteunen? Lees meer over flexwoningen.