Flexwoningen hebben in de meeste gevallen de kwaliteit en uitstraling van permanente woningen. Ook zijn het vaak woningen van hout en ander biobased materiaal, waarmee ze bijdragen aan een gezond leefklimaat in de woning zelf. Verschillende flexprojecten zijn genomineerd voor een ontwerp- of architectuurprijs. Laat je inspireren door deze artikelen.
Het is belangrijk om omwonenden op tijd te informeren en mee te nemen in het proces. Daar kan de gemeente een grote rol in spelen. Er zijn verschillende manieren waarop je draagvlak kunt creëren. Bijvoorbeeld door een deel van de woningen beschikbaar te stellen aan starters die in hun eigen wijk willen blijven wonen, maar daar geen betaalbare woning kunnen vinden.
Om flexwoningen betaalbaar te houden voor woningcorporaties is er een garantieregeling vanuit het Rijk. Deze garantieregeling zorgt voor het herplaatsen van flexwoningen. Mocht dat uiteindelijk niet mogelijk zijn, dan krijgen corporaties financiële compensatie voor een deel van hun investeringen. Lees meer over de Rijksgarantieregeling.
Daarnaast zijn er verschillende ondersteuningsregelingen waarvoor je mogelijk in aanmerking komt.
Verder heeft het ministerie van BZK voor flexwoningen een speciaal rekenmodel laten ontwikkelen dat je kunt gebruiken voor het maken van je businesscase.
Het helpt om in de prestatieafspraken met de gemeente ook afspraken te maken over de realisatie van flexwoningen. Daarnaast kun je als corporatie met je gemeente kijken wat er mogelijk is op locaties die (nog) geen bestemming wonen hebben. Verplaatsbare woningen kunnen ook neergezet worden in zogenoemde pauzelandschappen, die niet meer worden gebruikt voor het oorspronkelijke doel maar waarvoor nog geen nieuwe bestemming is gevonden.
Lees ook de brochure waarin Aedes alle ervaringen heeft gebundeld.
De bouwtijd van flexwoningen is zo kort dat de nutsbedrijven niet altijd tijdig kunnen leveren. In hun normale procedure en planning gaan zij pas na het huisnummerbesluit aan de slag. Dat is veel te laat; vaak zijn wel aparte afspraken mogelijk. Ga dus, zodra je plannen hebt, in gesprek met de nutsbedrijven in de regio om goede afspraken te maken.
Er zijn plannen voor een voorrangsregeling voor woningbouw, voor wanneer er daadwerkelijk sprake is van netcongestie. Hoe en wanneer die regeling vorm krijgt, is nog niet duidelijk.
Aedes heeft instrumenten ontwikkeld waarmee woningcorporaties snel en gemakkelijk flexwoningen kunnen plaatsen. Bijvoorbeeld een raamovereenkomst met een groot aantal bouwbedrijven die flexwoningen bouwen. Een minicompetitie helpt corporaties snel de leveranciers te selecteren die precies de flexwoningen kunnen leveren die zij nodig hebben.
Met de raamovereenkomst, en de bijbehorende documenten voor de minicompetitie, kunnen corporaties aan de slag om zelfstandig de flexwoningen in te kopen.
Lees ook de brochure waarin Aedes alle ervaringen en tips heeft gebundeld.
Verder biedt Volkshuisvesting Nederland allerlei instrumenten die je kunt gebruiken, zoals een rekenmodel, een toolbox voor het oplossen van juridische en financiële vraagstukken en een communicatie toolbox.
Heb je praktische vragen? Dan kun je je aanmelden voor het maandelijkse vragenuurtje van Aedes en RVO.
Daarnaast kun je terecht bij het Expertteam woningbouw van RVO. Bijvoorbeeld als je vragen hebt over de Omgevingswet, subsidie, regelingen, bouwbesluit, duurzaamheid, etc.