Aedes-Magazine 2/2023: Renoveren voor nu en later

Nieuws Nieuws · 22 juni 2023
Experts
Margriet Pflug
Contentspecialist
Natasja Verheij
Contentspecialist

Bij alle aandacht voor nieuwbouw en verduurzaming zou je bijna vergeten dat onderhoud en renovatie van bestaande sociale huurwoningen een dagelijkse, maar stevige klus is. Vorig jaar investeerden corporaties € 8,1 miljard in hun bestaande woningen. Vaak gaat het om grote maatregelen die ook nog eens flink ingrijpen in de levens van huurders. En stel nou dat woningen echt aan het einde van hun levensduur zijn. Wat dan?

Lees dit en meer in de online versie van Aedes-Magazine.

Geen editie missen?
Een abonnement is gratis!

Resultaatgericht samenwerken aan woningverbetering

Het vraagt een flinke investering in tijd en geld om woningen goed te onderhouden, te verduurzamen en op zijn tijd te renoveren. Hoe doe je dat zo goed, snel en voordeling mogelijk? Resultaatgericht samenwerken met bouw- en onderhoudsbedrijven blijkt daarbij de sleutel.

‘Stenen hebben ook een sociale dimensie’

Voor een beter resultaat op alle fronten, pleit sociaal geograaf Floor Milikowski voor het vroegtijdig betrekken van bewoners bij bouw- en renovatieplannen. Dat is in voorgaande decennia nog wel eens over het hoofd gezien, merkt zij op.

Keukens van afval en wc’s met hemelwater

Circulair renoveren staat nog in de kinderschoenen. Woningcorporatie de Alliantie ging de uitdaging vorig jaar aan. Samen met een renovatie- en onderhoudsbedrijf renoveerden zij gedeeltelijk circulair in de Amsterdamse Staalmanpleinbuurt.

‘Je zult maar te horen krijgen dat ze je huis gaan slopen’

In de Rijswijkse Bomenbuurt gaat Rijswijk Wonen 48 sociale huurwoningen slopen. Alle bewoners hebben een terugkeergarantie. Een nieuwbouwplan heeft de corporatie nog niet. ‘Bewust niet’, zegt Rob van den Broeke.

Wooncoöperatie Wolphaertstraat in Rotterdam

De Wolphaertstraat in Rotterdam is duurzaam gerenoveerd. Er wonen zo’n 80 mensen die binnen een wooncoöperatie voor de omgeving én elkaar zorgen. Dat is het succesverhaal. Maar er ging heel wat aan vooraf.