10 tips voor opzet meetinstrument leefbaarheid

Experts
Pieter van Hulten
Belangenbehartiger
Simone Boeren
Adviseur Sectorontwikkeling

Woningcorporaties gebruiken steeds vaker data en meetinstrumenten om meer grip te krijgen op leefbaarheid. Aedes verzamelde tips onder haar leden en zette deze in een handig overzicht. De tips zijn een aanvulling op de handreiking Data Ondersteund Sociaal Beheer.

Een meetinstrument helpt bij het vergelijken van de leefbaarheid in complexen, buurten en wijken, het volgen van trends en het bepalen van interventies. Het is ook een hulpmiddel bij de samenwerking met netwerkpartners en huurders. Kortom: een meetinstrument vergroot het inzicht en helpt bij het gericht (samen) sturen op verbeteren van leefbaarheid. Daarover gaat deze publicatie.

Tien tips

Waar moet je aan denken als je aan de slag wil met de opzet van een meetinstrument? Welke gouden tips hebben collega’s die hier al mee bezig zijn? De genoemde tips komen uit de reeks Kijkjes in de Keuken die Aedes in 2019 organiseerde. Hierin deelden corporaties hun lessen en ervaringen met de opzet van een eigen meetinstrument.

Hulp bij meetinstrument

Aedes heeft met hulp van een groot aantal leden een reeks hulpmiddelen ontwikkeld over het opzetten en de doorontwikkeling van een meetinstrument om de leefbaarheid in wijken te meten en monitoren. De handreiking Data Ondersteund Sociaal Beheer biedt hulp en bevat een stappenplan bij het opzetten van een meetinstrument. De Bouwstenen voor het meten van leefbaarheid bieden een aanvullend overzicht van de data en bronnen die u kunt gebruiken bij het opzetten van een meetinstrument. In Tien tips en vier stappen zijn de belangrijkste lessen en ervaringen op een rij gezet bij het (door) ontwikkelen van een meetinstrument leefbaarheid. Dit pakket is mede ontstaan door de kennis en tips die corporaties deelden in onder meer de Kijkjes in de keuken-sessies van Thuisvester, Vidomes, Woonstad Rotterdam, Woonwaarts en Trivire.

Lees meer:

Voor de handreiking en voor de publicatie met de 10 tips zijn ook de bijdragen van corporaties in de Kijkjes in de keuken gebruikt. De verslagen hiervan zijn terug te lezen: