Betrouwbare overheid?
Aedes-voorzitter Liesbeth Spies: ‘De handtekening van de minister onder een heel pakket aan afspraken om de woningnood aan te pakken zijn bindend. Kun je nog spreken van een betrouwbare overheid als die afspraken zo makkelijk bij het grof vuil gezet worden? Corporaties werken sinds jaar en dag intensief samen met overheden op alle niveaus en die samenwerking wordt nu flink gefrustreerd. De verbijstering is groot bij vrijwel alle partijen die zich inzetten om al die nieuwe woningen te bouwen voor vele woningzoekenden. Corporaties zien de gang naar de rechter als een uitzonderlijke, maar wel noodzakelijke stap, om de goede volkshuisvesting overeind te houden.’
Stilvallen nieuwbouw
Veel nieuwbouwprojecten zullen stilvallen en dat heeft ook per direct gevolgen voor de bouw van middenhuur en koopwoningen van commerciële partijen in gemengde projecten. Ook het isoleren van bestaande huurwoningen loopt vertraging op zodat een aantal huurders geen lagere energierekening krijgt.
€ 49 miljard minder investeringscapaciteit
Spies: ‘Van bouwers tot investeerders, van banken tot wetenschappers, en van Nibud tot de Autoriteit woningcorporaties: niemand begrijpt deze maatregel die maakt dat corporaties de komende jaren 180.000 minder nieuwe woningen bouwen of 1.600.000 minder huizen kunnen isoleren en maar liefst € 49 miljard aan investeringscapaciteit verdampt. Het kan niet anders dan dat de coalitiepartijen zich niet hebben gerealiseerd dat de gevolgen van de huurbevriezing zo dramatisch zijn. Daarmee is een begin van de oplossing van de wooncrisis verder weg dan ooit. We roepen ze dan ook opnieuw op de NPA afspraken te respecteren en de huurbevriezing terug te draaien.’
Corporaties vragen redelijke huren
Corporaties hebben afgelopen jaren extra geïnvesteerd in betaalbare huren voor mensen die het financieel lastig hebben. De huurquote (het deel van een inkomen dat aan huur wordt besteed) van corporatiehuurders daalt al jaren (zie grafiek hieronder).
De huurverhoging voor zittende huurders was veel lager dan de inflatie en de ontwikkeling van de lonen en uitkeringen (die gekoppeld zijn aan cao-lonen) (zie grafiek). En van de huurverhoging krijgen huurders met huurtoeslag twee derde terug door een hogere huurtoeslag. Aedes en talloze andere partijen vinden dat kabinet beter heel gericht mensen kan steunen die het echt nodig hebben.
