Martin van Rijn: ‘Nieuwe woningen bouwen is óók bouwen aan vertrouwen’

Nieuws 8 februari 2024
Expert
Jolanda Maas
Manager Communicatie

‘Bestaanszekerheid is een sleutelwoord op dit moment in de politiek’, zei Aedes-voorzitter Martin van Rijn in zijn introductie op de Aedes-lezing Waarde van wonen door Johan Remkes. ‘Met dat woord kun je veel kanten op. Maar een fijne betaalbare woning is onbetwist een hoofdingrediënt. Uit een opiniepeiling van I&O Research in november 2023 blijkt dat een derde van de mensen die niet wonen zoals ze zouden willen, niet eens actief zoekt. Simpelweg omdat ze toch nergens kans maken.’

We beginnen graag direct met wat nu al wél kan

Corporaties staan in de startblokken en hebben geld vrijgemaakt om te bouwen. Maar we kunnen het niet alleen. We beginnen graag direct met wat nu al wél kan. Samen met gemeenten, Rijk, provincies én marktpartijen. Sociale huur moet weer voldoende ruimte en voorrang krijgen.

Er is intussen een forse groep huishoudens die niet in aanmerking komt voor een sociale huurwoning, maar ook geen dure huurwoning kan betalen of een huis kopen. Voor hen bouwen corporaties graag meer middenhuurwoningen. We pleiten ervoor dat voortaan met geborgde leningen te kunnen doen, net als bij sociale huur.

Martin van Rijn Waarde van Wonen 2024

Het gaat om mensen en niet om stenen

Een goede woning maakt verschil, tussen zorgen en gemoedsrust, tussen ziek en gezond zijn, tussen stilstand en ontwikkelingsmogelijkheden. En wij hier in de zaal bepalen dat verschil voor mensen, op cruciale momenten in het gehele proces van tekentafel tot oplevering, van goed onderhoud tot leefbare wijk. Nieuwe woningen bouwen is óók bouwen aan vertrouwen. 

Laten we bij alle cijfers over aantallen nieuwbouwprojecten, cijfers over betaalbare huren, cijfers over verduurzamingsmaatregelen, cijfers over woningzoekenden ons vóór alles realiseren dat achter ieder cijfer een mens schuilgaat. En met ieder mens een heel leven. Een leven vol kansen, een leven dat een waardevolle bijdrage kan leveren aan onze maatschappij, onze economie en onze welvaart. Daarom is het goed dat we stilstaan bij de waarde van wonen. Omdat het om mensen gaat en niet om stenen.