Algemene Corporatievoorwaarden bij IT (ACBIT)

Expert
Gaby van der Peijl
Adviseur opdrachtgeverschap & inkoop

Aedes lanceert de ACBIT: de Algemene Corporatievoorwaarden bij IT. Deze uniforme inkoopvoorwaarden helpen corporaties bij het professionaliseren van de inkoop van ICT-diensten en -producten. Neem deze ACBIT op als onderdeel van het ICT inkoopproces en zet daarmee in op professioneel opdrachtgeverschap en inkoop.

ACBIT-toolbox

De toolbox helpt corporaties bij de implementatie van de ACBIT. In de toolbox zitten verschillende soorten hulpmiddelen zoals de ACBIT inkoopvoorwaarden, maar ook een overeenkomstengenerator. In de loop van 2022 volgen nog een strategiedocument, inkoopplan en uitvraag richting de markt.

Welke inkoopvoorwaarden zijn nodig?

Bedenk in het voortraject wat voor overeenkomst je nodig hebt. Bij kleine aankopen zijn vaak de voorwaarden van de ACBIT voldoende. Bij risicovolle trajecten (veel geld, langdurige of complexe vraagstukken) is dat niet zo. Vul dan de ACBIT aan met een maatwerkovereenkomst. Als je hebt vastgelegd waarvoor je een overeenkomst wilt maken, dan kun je deze met de overeenkomstengenerator opstellen. In het stappenplan gaan we hier dieper op in.

Overeenkomstengenerator

In de overeenkomstengenerator worden vragen gesteld en op basis van jouw antwoorden komen artikelen en toelichtingen beschikbaar. Hiermee wordt de overeenkomst (deels) automatisch ingevuld. Iedere betrokkene in het inkoopproces van ICT-diensten kan met de generator zelfstandig de juiste juridische documentatie aanmaken op basis van inkoopvoorwaarden. Het is niet noodzakelijk om volledige juridische kennis te hebben. De overeenkomstengenerator is namelijk zowel gericht op juristen als niet-juristen.

Juriblox ontwikkelde de overeenkomstengenerator, in opdracht van Aedes.

Inloggen overeenkomstengenerator

Om gebruik te kunnen maken van de ACBIT-overeenkomstengenerator is het noodzakelijk om in te loggen op Aedes.nl (rechtsboven via MijnAedes). Heb je nog geen account, maak deze dan eerst aan op het mailadres van jouw corporatie.

De ACBIT-overeenkomstengenerator is alleen beschikbaar voor Aedes-leden met het mailadres van de corporatie. 

Totstandkoming

De ACBIT zijn tot stand gekomen in samenwerking met VNG Realisatie. En zijn, waar mogelijk, in lijn met de Gemeentelijke Inkoopvoorwaarden bij IT, de GIBIT 2020 van de VNG. Daarmee creëren we een landelijke standaard. Om de inkoopvoorwaarden en de overeenkomstengenerator te ontwikkelen, richtte Aedes begin 2021 een werkgroep op met corporatiemedewerkers en medewerkers vanuit Corponet, VERA/CORA en SWEMP. Zowel inkopers, contractmanagers, juristen en ICT-deskundigen waren vertegenwoordigd. Bij het tot stand komen is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van standaarden en was de GIBIT het vertrekpunt.

Vragen?

Inhoudelijke vragen over de ACBIT kun je stellen in verschillende Aedes-communities. Afhankelijk van het soort vraag kun je terecht bij:

Kom je er dan nog niet helemaal uit, stuur dan een mail naar: [email protected].