ACBIT 2.0: Algemene Corporatievoorwaarden bij IT

Expert
Gaby van der Peijl
Adviseur opdrachtgeverschap & inkoop

Aedes lanceert de vernieuwde ACBIT: de Algemene Corporatievoorwaarden bij IT-opdrachten 2.0. Deze uniforme inkoopvoorwaarden helpen corporaties bij het professionaliseren van de inkoop van ICT-diensten en -producten. Neem deze ACBIT op als onderdeel van het ICT inkoopproces en zet daarmee in op professioneel opdrachtgeverschap en inkoop.

De ACBIT 2.0 kent enkele wijzigingen ten opzichte van de ACBIT 1.0 uit 2021. Hiervoor is een memo van wijzigingen beschikbaar. In de kwaliteitswijzer zijn de sectorstandaarden van Aedes Datastandaarden opgenomen.

ACBIT-toolbox

De toolbox helpt corporaties bij de implementatie van de ACBIT. In de toolbox zitten verschillende soorten hulpmiddelen zoals de ACBIT inkoopvoorwaarden, een overeenkomstengenerator en documenten om ICT beheer in te kopen. 

Welke inkoopvoorwaarden zijn nodig?

Bedenk in het voortraject welke overeenkomst je nodig hebt. Bij kleine aankopen zijn vaak de voorwaarden van de ACBIT voldoende. Bij risicovolle trajecten (veel geld, langdurige of complexe vraagstukken) is dat niet zo. Vul dan de ACBIT aan met een maatwerkovereenkomst. Als je hebt vastgelegd waarvoor je een overeenkomst wilt maken, dan kun je deze met de overeenkomstengenerator opstellen. In het stappenplan gaan we hier dieper op in.

Overeenkomstengenerator

In de overeenkomstengenerator worden vragen gesteld en op basis van jouw antwoorden komen artikelen en toelichtingen beschikbaar. Hiermee wordt de overeenkomst (deels) automatisch ingevuld. Iedere betrokkene in het inkoopproces van ICT-diensten kan met de generator zelfstandig de juiste juridische documentatie aanmaken op basis van inkoopvoorwaarden. Het is niet noodzakelijk om volledige juridische kennis te hebben. De overeenkomstengenerator is namelijk zowel gericht op juristen als niet-juristen. Juriblox ontwikkelde de overeenkomstengenerator, in opdracht van Aedes.

Let op! We werken hard aan de update van de generator. Op dit moment is deze nog gebaseerd op ACBIT 1.0 (2021)

Inloggen overeenkomstengenerator

Om gebruik te kunnen maken van de ACBIT-overeenkomstengenerator is het noodzakelijk om in te loggen op Aedes.nl (rechtsboven via MijnAedes). Heb je nog geen account, maak deze dan eerst aan op het mailadres van jouw corporatie.

De ACBIT-overeenkomstengenerator is alleen beschikbaar voor Aedes-leden met het mailadres van de corporatie. 

Inkooptoolbox voor ICT beheer

Er is ook een toolbox voor het inkopen van ICT beheer beschikbaar. Deze inkooptoolbox ICT beheer kun je vinden onder Documenten in de map 5.Inkooptrajecten / ICT beheer in de community Opdrachtgeverschap & inkoop. Je moet wel zijn ingelogd en lid van de community om hier bij te kunnen. 

De inkooptoolbox sluit aan bij het Aedes inkoopproces en de ACBIT. In de inkooptoolbox zit onder andere een strategiedocument (welke keuzes maakt jouw corporatie), een inkoopplan (verzamelen van informatie om een specificatie op te stellen), offerteaanvraag en beoordelingsdocumenten.

Totstandkoming

De ACBIT zijn tot stand gekomen in samenwerking met VNG Realisatie. De ACBIT 2024 Inkoopvoorwaarden zijn zoveel mogelijk in lijn met de Gemeentelijke Inkoopvoorwaarden bij IT, GIBIT 2023. Die GIBIT is weer opgesteld in lijn met de inkoopvoorwaarden van de Rijksoverheid (ARBIT) en de Waterschappen (AWBIT). Daarmee creëren we, zoveel mogelijk, een standaard voor landelijke inkoopvoorwaarden. 

Vragen?

Inhoudelijke vragen over de ACBIT kun je stellen in verschillende Aedes-communities. Afhankelijk van het soort vraag kun je terecht bij:

Kom je er dan nog niet helemaal uit, stuur dan een mail naar: [email protected].