Veilig, gezond en eerlijk werken op de bouwplaats

Nieuws Nieuws · 31 januari 2023
Expert
Gerrie van der Breggen
Adviseur Onderhoud en verbetering bestaande woningen

Veilig, gezond en eerlijk werken op de bouwplaats: dat thema stond centraal tijdens de webinar Verantwoord opdrachtgeverschap van maandag 23 januari. Zo’n 78 corporatiemedewerkers lieten zich informeren over het onderzoek dat de Nederlandse arbeidsinspectie (NLA) heeft uitgevoerd bij woningcorporaties. Het onderzoek ging over de verantwoordelijkheden van de opdrachtgever bij bijvoorbeeld bouwprojecten

Hierbij heeft de corporatie een zogenoemde vergewisplicht. Dat betekent dat de corporatie moet controleren of de aannemer zich wel aan de wettelijke verplichtingen houdt op het gebied van veilig, gezond en eerlijk werken. Deze verantwoordelijkheid kun je als corporatie niet contractueel doorleggen naar de aannemer. Als opdrachtgever houd je altijd een verantwoordelijkheid. Zijn de zaken niet op orde, dan kun je een boete krijgen.

Wist je bijvoorbeeld dat als er op de bouwplaats een persoon met een tewerkstellingsvergunning aan het werk is, dat de aannemer je dan altijd een kopie van het paspoort moet doorsturen? Of dat een Veiligheids- en Gezondheidsplan altijd project-specifiek moet zijn en niet generiek opgesteld mag worden. Dit en nog veel meer kwam aan de orde tijdens de webinar. Het je de webinar gemist? Kijk die dan hier terug!

Webinar Veilig, gezond en eerlijk werken op de bouwplaats