De woningen zijn bijvoorbeeld geschikt voor gebruik van een rolstoel, met een ruime badkamer, voldoende brede gangen en toegangsdeuren. Door de bouw van deze woningen kunnen ouderen langer zelfstandig wonen, ook als zij op een gegeven moment meer zorg nodig hebben. De subsidieregeling is bedoeld om een bijdrage te leveren aan de extra bouwkosten van deze zorggeschikte woningen om zo te stimuleren dat dit type woningen gebouwd wordt.
Aanpassingen in de regeling
- Er wordt extra ingezet op geclusterde woonvormen waar mensen met en zonder een intensieve zorgvraag (Wlz-indicatie) bij elkaar wonen. De vergoeding voor een woning van twee of meer kamers geschikt voor een bewoner in een rolstoel zonder Wlz-indicatie gaat omhoog. En het minimumpercentage van bewoning van de zorggeschikte woningen door mensen met een Wlz-indicatie wordt verlaagd naar 15%.
- Ook is de regeling opengesteld voor mensen met een Wlz-indicatie vanwege een verstandelijke of visuele beperking (leeftijdsgrens 50 jaar en ouder).
- En de eisen voor een woning die geschikt is voor een bewoner met rolstoel is aangepast op basis van de toegankelijkheidsnormen van gebouwen (NEN 9120)
Aanvragen van subsidie
Van 15 mei tot en met 28 november staat de regeling via de website van RVO.