Deelname aan de enquête
De enquête is verstuurd naar alle woningcorporaties die lid zijn van Aedes. Hiervan hebben 179 corporaties (70%) de enquête ingevuld. Van die 179 corporaties hebben 159 corporaties een OR. Van die 159 corporaties hebben 126 corporaties (80%) de enquête samen met hun ondernemingsraad ingevuld.
Resultaten van de enquête
In totaal zijn er door de corporaties en ondernemingsraden 252 regelingen genoemd. Van deze regelingen valt maar een deel onder de definitie bedrijfseigen regeling zoals de CAO-partijen hebben gedefinieerd. Namelijk: bedrijfseigen regelingen zijn vaste, structureel aanvullende beloningselementen, die op iedere medewerker of groepen van medewerkers van toepassing zijn anders dan het salaris of de vakantietoeslag.
Er zijn circa 160 regelingen genoemd die te maken hebben met:
- Arbobeleid (bijvoorbeeld een vergoeding voor een beschermbril),
- Vergoedingen voor gemaakte kosten voor het werk (bijvoorbeeld reiskostenvergoedingen, internetvergoeding, telefoonkostenvergoeding, vergoeding voor de thuiswerkplek of een vergoeding voor een externe lunch),
- Vitaliteit (bijvoorbeeld een abonnement voor de sportschool),
- Extra verlof.
Van de bovenstaande regelingen is het niet de bedoeling dat ze geïncorporeerd worden in de CAO-eindejaarsuitkering.
Dit ligt anders bij een algemene financiële bijdrage van de werkgever aan het Individueel Keuzebudget of bijvoorbeeld een tegemoetkoming in de premie voor de ziektekostenverzekering. In deze laatste 2 gevallen moet het budget/bedrag wel geïncorporeerd worden in de CAO eindejaarsuitkering.
Hoe gaan de CAO-partijen verder met de enquête-resultaten?
CAO-partijen gaan de overige 92 regelingen, die wel vallen onder de definitie van bedrijfseigen regelingen zoals bedoeld door CAO partijen, nog nader bestuderen. Het gaat dan om regelingen/bedragen die een looncomponent-achtig karakter hebben. Deze analyse gebruiken CAO-partijen als input voor de komende CAO-onderhandelingen.
Wat was de achtergrond van deze enquête?
In de huidige CAO Woondiensten is een eindejaarsuitkering opgenomen. Onderdeel van die afspraak is dat bestaande bedrijfseigen regelingen zoals een eindejaarsuitkering, 13de maand en dergelijke geïncorporeerd worden in die CAO-eindejaarsuitkering.
CAO-partijen willen graag dat corporaties elkaar op beloningsgebied niet beconcurreren en alle corporatiemedewerkers dezelfde CAO-eindejaarsuitkering ontvangen. CAO-partijen hebben daarom de intentie uitgesproken om de CAO-eindejaarsuitkering in de toekomst verder op te bouwen. Voordat CAO-partijen hierover een afspraak maken in de volgende CAO wilden ze graag zicht hebben op alle bedrijfseigen regelingen in de branche. De onderhandelingen voor een nieuwe CAO starten op vrijdag 8 november 2024.