‘Het leven krijgt weer een positieve, stijgende lijn’

Expert
Erwin Steinmeier
Adviseur Werkgeverszaken

‘Een whiplash is niet zichtbaar’, zegt Saskia van de Steeg, technisch administratief medewerker bij Heuvelrug Wonen. ‘Veel collega’s vergeten dat ik een arbeidsbeperking heb en dat is soms lastig.’ In 2008 kreeg Van de Steeg een auto-ongeluk. Sindsdien heeft ze energie- en concentratieproblemen. Af en toe werkt haar geheugen ‘niet zo lekker.’ Door die klachten moest ze uiteindelijk stoppen met haar oude baan als vloerapplicateur.

Bij Heuvelrug Wonen heeft ze ’s ochtends telefoondienst. ‘Om 10 uur heb ik echt een kwartiertje rust nodig’, vertelt ze. ‘Toen ik bij de corporatie begon, is er bij mijn collega’s op gehamerd dat ik die pauze nodig heb. Na verloop van tijd komen er echter nieuwe mensen werken en dan is dat soms wel een dingetje. Ik vind het nog steeds wel lastig om dat zelf aan te geven.’ Een oplossing hiervoor ziet Van de Steeg niet zo gauw. ‘Ik wil ook niet dat iedere nieuwe medewerker moet onthouden wat mijn beperkingen zijn.’

Weer aan het werk via oud-klasgenootje

Van de Steeg begrijpt dat het voor organisaties lastig kan zijn om mensen met een arbeidsbeperking te werven. Zelf is het haar ook niet gelukt om via het UWV een baan te vinden. Ze had daar een begeleider die haar daarbij hielp. ‘Ik vond het heel erg om afscheid te moeten nemen van mijn oude werk.  Dat was een psychisch proces. Ik deed echt wat ik leuk vind. Het was technisch en ik werkte met mijn handen. Opeens moest ik administratief werk gaan doen. Daar kon ik mij niks bij voorstellen.’ Uiteindelijk heeft de UWV-begeleider haar dan ook niet kunnen helpen.

Ik hoop dat ik andere mensen kan helpen met mijn verhaal

Toen kwam ze een oud-klasgenootje tegen dat nu haar collega is. ‘Ze vertelde over de vacature en nodigde me uit voor een bakkie op kantoor. Ik zag leuke collega’s en de functie was ook wel technisch. Ik werk bijvoorbeeld samen met de aannemer.’ Van de Steeg besloot het te proberen en na een proefcontract heeft ze nu alweer een aantal jaar een vast contract bij Heuvelrug Wonen.

Werken is belangrijk

‘Het werk is soms pittig’, zegt ze. ‘Het kost me veel energie. Maar ik heb het naar mijn zin. Ik hoop dat ik andere mensen kan helpen met mijn verhaal. Werken is echt belangrijk. Ik heb zelf ervaren dat je leven daardoor weer een positieve, stijgende lijn krijgt.’