Opvoeren nieuwbouw
Aedes-voorzitter Martin van Rijn: ‘Er wachten te veel mensen al heel lang op een betaalbare woning. Voor die mensen willen corporaties de komende jaren de nieuwbouwproductie verder opvoeren. We moeten woningen bouwen voor de behoefte in de samenleving. Dat betekent dat van de totale nieuwbouw 30% sociale huur moet zijn. En twee derde van de huizen moet voor lage en middeninkomens bereikbaar zijn.’
Het Centraal Planbureau (CPB) kwam deze week met een rapport waaruit blijkt dat het bouwen van dit type (kleinere) woningen de voorkeur geniet als bouwgrond beperkt beschikbaar komt.
Meer appartementen
De afgelopen jaren zijn corporaties steeds meer meergezinswoningen met een lift gaan bouwen en minder eengezinswoningen. Ook in 2023 is dat het geval. Meergezinswoningen bevinden zich in flats of grote appartementencomplexen en hebben een oppervlakte van gemiddeld 62 m2.
Eengezinswoningen zijn rijtjeshuizen die gemiddeld 96 m2 groot zijn. Door verandering in gezinssamenstellingen en vergrijzing is er een toenemende behoefte aan kleinere toekomstbestendige appartementen.
Kosten nieuwbouw stijgen fors
In 2023 stegen de stichtingskosten (bouwkosten, grond- en overige kosten) met 7,5% fors. In dat jaar waren corporaties € 3.247 kwijt per m2, terwijl dit in 2022 nog € 3.022 kostte. Over de afgelopen 6 jaar zijn de stichtingskosten maar liefst met 58% gestegen. Vooral bouwmaterialen zijn in die periode flink duurder geworden.
Bouwlocaties belangrijkste knelpunt
Corporaties hebben voor de komende jaren veel nieuwbouwplannen in hun begrotingen staan. Bij de realisatie krijgen ze te maken met verschillende uitdagingen. Naast de stijgende bouwkosten zijn lange vergunnings- en bezwaarprocedures een belangrijke reden voor vertragingen. Maar het gebrek aan bouwlocaties is het belangrijkste knelpunt voor de langere termijn. Meer dan 60% van de corporaties geeft aan onvoldoende grond te hebben voor hun nieuwbouwplannen. Martin van Rijn: ‘De Wet Versterking Regie Volkshuisvesting moet snel worden afgerond om beroepsprocedures te verkorten en provincies en Rijk meer zeggenschap te geven over bouwtempo en -locaties.’
Over de Aedes-benchmark
De Aedes-benchmark verschijnt dit jaar voor de 11e keer. Door diverse gegevens te bundelen ontstaat inzicht in de prestaties van individuele corporaties én de gehele sector. De benchmark bevat de volgende onderdelen: huurdersoordeel, bedrijfslasten, verduurzaming, onderhoud & verbetering, beschikbaarheid & betaalbaarheid, nieuwbouw en leefbaarheid.
Het is een waardevol instrument waarmee corporaties prestaties onderling kunnen vergelijken, van elkaar kunnen leren en daarmee prestaties verder kunnen verbeteren. Dit jaar deden 260 corporaties mee, goed voor 98% van alle verhuurde corporatiewoningen.