Financieringsproces van middenhuur: gebruik deze handreiking en tools

Experts
Erik van Assen
Adviseur Sectorontwikkeling
Niels van der Poel
Senior Belangenbehartiger

Het financieringsproces is bij middenhuur anders dan voor DAEB. Hoe doe je dat en wat vraag je uit? Om corporaties op weg te helpen, heeft Aedes de Handreiking financieringsproces opgesteld met 3 tools: een inhoudsopgave voor een Request for Proposal (Rfp), een format van een indicatieve termsheet (ITS) en een beoordelingsmatrix van een ITS.

De documenten vormen nadrukkelijk geen blauwdruk. Ze zijn bedoeld als handvatten bij de eerste fase van investeringsbeslissingen, als startpunt voor een gesprek en praktisch in gebruik bij een financieringsaanvraag. Hiermee kun je snel en goed aan de slag met het aanvragen van financiering.

Tool 1: Request for proposal voor een financieringsaanvraag (RfP)

Het Request for Proposal (RfP) bevat de relevante informatie voor financiers die zijn geselecteerd om te offreren op de financieringsaanvraag voor middenhuur. In het RfP worden de corporatie en de investeringsplannen gepresenteerd, de financieringsbehoefte en structuur nader beschreven en het financieringsproces en -voorwaarden toegelicht.

Tool 2: Indicatieve termsheet (ITS)

Op basis het verstrekte RfP offreren geïnteresseerde financiers door middel van het verstrekken van een Indicatieve termsheet (ITS). Indicatief, omdat de voorwaarden nog niet zijn goedgekeurd door de krediet-/risicocommissie. De ITS toont op hoofdlijnen welke voorwaarden de betreffende financier hanteert, en geeft een redelijk houvast voor de definitieve voorwaarden. Om de voorwaarden van financiers beter te kunnen vergelijken kan het format van de indicatieve termsheet worden opgenomen in het RfP waarbij de corporatie aan de financiers kan verzoeken om het ITS format te hanteren. Dat maakt vervolgens beoordeling van de verstrekte ITS eenvoudiger.

Tool 3: Beoordelingsmatrix

Na ontvangst van de indicatieve termsheets (ITS) start de analyse en beoordelingsfase om de financier(s) te selecteren die de financiering kan/kunnen verstrekken. De beoordelingsmatrix is gebaseerd op het format ITS. De criteria zijn beschreven met een toelichting. Vervolgens is opgenomen of het criterium een knock-out criterium is. Indien een financier bijvoorbeeld niet het financieringsvolume of de gewenste looptijd kan offreren dan kan dit als knock-out criterium gelden. Voor de overige criteria geldt dat een gewicht kan worden toegekend aan het criterium en een score aan de voorwaarden van de financier. Daarmee kan naast de vergelijking van de verwachte kosten van de offrerende bank ook een (gewogen) kwalitatieve vergelijking worden gemaakt. Normaliter valt de keuze op de bank die de scherpste voorwaarden offreert en het hoogste scoort op de kwalitatieve criteria. 

De matrix is nadrukkelijk een hulpmiddel. We adviseren om met de offrerende financiers de voorwaarden te bespreken, aanvullend op de interne beoordeling en selectie. Indien het een relatief grote financieringsvraag betreft en een longlist van financiers is opgesteld kan de matrix ook worden gebruikt voor het selecteren van de financiers om van een longlist tot een shortlist te komen.

Kijk ook eens bij

De handreiking en tools zijn ontwikkeld in samenwerking tussen het doorbraakteam Middenhuur en Zanders Group. Tijdens een aantal sessies zijn deze uitgebreid getest en aangescherpt. Gedurende het proces is er met name op gelet dat ze makkelijk in gebruik zijn, en op maat zijn gemaakt om te gebruiken bij een financieringsaanvraag voor middenhuurwoningen.