Over Aedes

Hoe zit het met … ?

Je vindt hier artikelen over verschillende onderwerpen waarin we toelichten hoe woningcorporaties werken aan voldoende, betaalbare woningen waar huurders comfortabel kunnen wonen. Heb je nog vragen? Bij de artikelen zie je wie jou meer informatie kan geven.

Deze artikelen zullen we regelmatig aanvullen en actualiseren. 

Jongvolwassenen na overlijden van ouder(s)

Wanneer jongvolwassenen hun ouder(s) verliezen zijn dit uiterst verdrietige omstandigheden. Voor corporaties staat het leveren van maatwerk in deze situaties voorop. Woningcorporaties doen er alles aan dat jongvolwassenen (tot 28 jaar), die in een huurwoning achterblijven na het overlijden van hun ouders, weer in een passende huurwoning terechtkomen. Dat kan hun ouderlijk huis zijn, maar ook een andere woning die bij hun inkomen en situatie past. Het is belangrijk dat elke situatie met de benodigde aandacht en zorg behandeld wordt.

De nieuwe rekenmethode voor energielabels

Huurders moeten in een prettige woning kunnen wonen en niet te veel geld kwijt zijn aan de energierekening. Aan het eind van 2028 willen we geen woningen meer hebben met energielabel E, F en G. Dat doel staat in de Nationale Prestatieafspraken. Daarbij is uitgegaan van 250.000 woningen volgens de gegevens en rekenmethode van 2020. In 2021 is de methode voor het berekenen van labels ingrijpend gewijzigd. De meeste woningen houden hetzelfde label, maar een flink percentage van de woningen krijgt een iets beter of iets slechter label. Vooral kleine woningen ‘verslechteren’ relatief vaak. De uitgangspositie voor het wegwerken van EFG-labels is daardoor veranderd; met name corporaties met veel kleinere woningen (minder dan 70 vierkante meter) moeten in korte tijd veel meer huizen verbeteren.

Woningen met E-, F-, G-labels

In 2050 moeten alle woningen in Nederland zijn losgekoppeld van het aardgas. Dat kan alleen als woningen goed zijn geïsoleerd. Met het afschaffen van de verhuurderheffing is er geld beschikbaar om woningen met een slecht energielabel (EFG-label) versneld te isoleren. Dat is hard nodig, want bij deze woningen valt de meeste winst te behalen. Daar komt bij dat huurders van deze woningen vaak hard geraakt worden door de hoge energieprijzen.  

Inkomensafhankelijke huren

Na een jaar van huurbevriezing mogen woningcorporaties de huur weer verhogen met ingang van 1 juli 2022. De minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke ordening heeft de ruimte daarvoor vastgesteld op 2,3%. Daarnaast heeft de minister bepaald dat corporaties voor huishoudens met een hoger inkomen een inkomensafhankelijke huurverhoging mogen doorvoeren. 

Slopen of renoveren

Corporaties hebben vele opgaven, zoals de beschikbaarheid van voldoende betaalbare woningen, verduurzaming en verbetering van de leefbaarheid in de wijken. Daarbij moeten corporaties soms kiezen tussen renovatie van bestaande woningen of sloop en vervangende nieuwbouw. 

Vocht en schimmel in woningen

Corporaties investeren steeds meer in onderhoud en verduurzaming van de woningen. Toch zijn er ook woningen waar nog problemen zijn, zoals vocht en schimmel. Daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn.

Energiearmoede

Als een huishouden moet rondkomen van het minimumloon of een uitkering kan een kleine stijging van de energieprijzen al tot betalingsproblemen leiden. Door woningen te isoleren, helpen corporaties hun huurders energie te besparen.

Hoogte van huren

Maandelijks betalen zo’n 2,3 miljoen huishoudens de huur van hun sociale huurwoning. De hoogte van de huur van deze woningen kan variëren. Wel is afgesproken dat de huren van sociale huurwoningen bij het tekenen van het huurcontract niet hoger mogen zijn dan € 763,47 per maand.

Grond

Nu de verhuurderheffing wordt afgeschaft, kunnen corporaties weer vol inzetten op nieuwbouw. Dat is zo. Echter, corporaties zijn daarvoor nog wel afhankelijk van de capaciteit van de bouw- en installatiebedrijven. En dan is er nog iets: want wáár kunnen de corporaties gaan bouwen? In tegenstelling tot enkele jaren geleden hebben veel corporaties namelijk geen eigen grond of te weinig grond om op te bouwen. 

Scheefwonen

Er is sprake van scheefwonen wanneer de huur van een woning niet past bij het inkomen van de bewoners. Er zijn 2 varianten. Bij goedkoop scheefwonen verdient de bewoner te veel om in een sociale huurwoning te mogen wonen. Bij duur scheefwonen betaalt de bewoner te veel huur in verhouding tot het inkomen.