Gemeenteraadsverkiezingen 2022: Kies voor Wonen

Expert
Richard Bos
Senior lobbyist

De gemeenteraadsverkiezingen zijn achter de rug, maar we blijven Kies voor Wonen nog even gebruiken. We richten ons nu directer op gemeenten, waar nu nieuwe collegeprogramma’s tot stand komen. Daarom overhandigde Martin van Rijn afgelopen donderdag een pamflet met een oproep tot nauwe samenwerking aan VNG-voorzitter Jan van Zanen. In het pamflet staat heel concreet hoe gemeenten bij kunnen dragen.

 

Pamflet gemeenten

Wellicht is het pamflet ook voor jouw corporatie bruikbaar in contact met gemeenten, al dan niet in aangepaste vorm. Hieronder vind je de pdf van het pamflet. In de zip-file hieronder staan de open bestanden waarmee je zelf het pamflet kunt aanpassen.

Campagne gemeenteraadsverkiezingen

Woningcorporaties voerden in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022 campagne om te zorgen dat er aandacht voor wonen kwam in de verkiezingsprogramma's en uiteindelijk in de gemeentelijke plannen.

Hieronder vind je de informatie over de campagne, campagnemateriaal en voorbeelden van corporaties.

Woningcorporaties en gemeenteraadsverkiezingen

Planning social media gemeenteraadsverkiezingen 2022

Eind januari start Aedes met een social media campagne over de noodzaak van sociale huisvesting en de rol van gemeenten. Deze planning is alleen beschikbaar voor Aedes-leden. Log in op MijnAedes (rechtsboven);  als je bent geverifieerd als Aedes-lid (op basis van je e-mailadres) kun je de planning hieronder downloaden. Heb je nog geen account, maak deze dan eerst aan met het mailadres van jouw corporatie.

kleine banner KvW adv mrt2022

Brochure

In november 2021 is de brochure Partners in Wonen geactualiseerd. Deze brochure is onder meer bedoeld voor lokale politici, bestuurders en gemeenteambtenaren en legt in het kort uit wat woningcorporaties doen.

De publicatie is te downloaden (zie hieronder). Ook is het voor leden mogelijk een kleine oplage te bestellen. Stuur dan een email naar [email protected].

Werkbezoeken

Een aantal corporaties heeft interesse getoond in een contactmoment met politici. Een dialoogsessie om de problematiek en prioriteiten die spelen in de eigen regio onder de aandacht te brengen van (kandidaat-) gemeenteraadsleden. Ook een werkbezoek om regionale belangen en onderwerpen onder de aandacht te krijgen is een goed middel. De problemen waar corporaties mee zitten, worden zo beter begrepen en opgepikt. Aedes heeft een draaiboek gemaakt voor corporaties die zelf een werkbezoek willen organiseren. En ook het draaiboek (van de landelijke) dialoogsessie(s) is beschikbaar. 

Ook Aedes voorzitter Martin van Rijn is graag bereid deel te nemen aan regionale werkbezoeken of debatten. Een agendaverzoek kan je indienen via [email protected].

Handreiking

Aedes maakte een handreiking Woningcorporaties en de lokale politiek met tips over momenten en manieren van beïnvloeding, een checklist van landelijke en lobbyonderwerpen en praktische informatie.

Begeleidende brief

Onderstaande brief kan je meesturen bij de position paper. 

Position paper

Aedes heeft een voorbeeld position paper opgesteld, ter inpiratie. Woningcorporaties kunnen hier zelf mee aan de slag om er een 'eigen' position paper van te maken. Gebruik dan de Word-versie van de paper.

Contact

Woningcorporaties die lid zijn van Aedes, kunnen vragen, opmerkingen en suggesties voor de campagne Kies voor wonen sturen aan [email protected].

Meedoen of meepraten?

In de community Communicatie delen communicatieprofessionals informatie en ervaringen over dit onderwerp. Werkzaam in dit vakgebied? Meld je aan en neem eens een kijkje.